ponedjeljak, 7. ožujka 2011.

Dobro i Zlo







Jednom,u jedno mjesto dodje zao demon.Bio je strasan:bradat,krvolocan,ociju podlivenih krvlju,zamagljena pogleda.Nosio je crnu zastavu Zla.Za njim ubrzo dodjose i drugi demoni i preplavise malo mjesto.Drzali su govore,ubjedjujuci narod da im se prikljuce,neki pristadose.Ove druge koji ne htjedose zlo unistise,otjerase,bacise u bolest,oslijepise,ucinise da ne vide ,necuju,ne razmisljaju.
Dobro se brinulo.Odluci da se suprostavi Zlu.Tako poce borba.
Zlo bijase brojnije,jace i pobjedjivase sireci se iz malog mjesta na cijelu Zemlju.Dobro se smanjivalo i povlacilo.Opustjese sela,gradovi.Nestade smijeha.Sunce  potamni.Cuo se samo zlosutan,pobjednicki smijeh demona Zla.
Gdje god oni dodjose nastade mrak,plac,jecaj,haos.Svugdje se osjetio miris spaljenih sela i gradova.Ono malo Dobra sto je ostalo povuce se.
Zemlju prekri mrak Zla.Tako prodjose godine……….

Dobro odluci da proba jos jednom.Posla Vijesnika da okupi malobrojne vojnike rasute sirom Zemlje.Vijesnik Dobra sazvao je zbor na Planini Svijetlosti.Svi dodojose.Bilo ih je malo,premalo.Ipak,odlucise da krenu u bitku.Poslase poruku demonu Zla.Bili su spremni:da poginu ili pobijede Zlo zauvijek.
Vojnici Dobra naoruzase se Hrabroscu,Srcanoscu,Prijateljstvom,Odanoscu,Cascu.Zlo se uveliko pripremalo za bitku uvjereno da ce i ovaj puta pobijediti.Njihovo oruzje  bijase oruzje zlocina,kradje,kukavicluka,pohlepe.
Bitka se trebala odrzati na Polju Istine.
Kada Zlu dojavise kakvo oruzje Dobro nosi-uplasi se-
Dobro krenu u juris.Znalo je da ako sada izgubi Zemljom se zauvijek zavladati Tama.Oruzje Dobra je bljestalo.Uplaseni tolikom svjetloscu vojnici Zla su se povlacili i bjezali.

Mnogi vojnici Zla pogibose od oruzja Istine i Prijateljstva.Mnogi padose pod macem Srcanosti i Odanosti.Mnogi pobjegose.

Tako na Polju Istine ostadose samo vojnici Dobra slaveci pobjedu.
I opet Sunce obasja zemlju.
U svijetu se slavila pobjeda.Opet u malo mjesto dodje mir i smijeh.Otoplise srca ljudi.

A oni vojnici Zla koji glave spasise,sakrise se  duboko,duboko,jer im smeta Svijetlost i jer im muti pamet.

1 komentar: